Wednesday 2 December 2020

Maskiga või maskita? Vingumisega viiruse vastu

 Nüüd mul on aega kirjutada, sest istun kodus. Ja elukaaslane istub ka kodus. Ehk lapsega tegelemine on jaotatud. Jah, isolatsioonis. Jah, elukaaslane positiivse vastusega. Mina kergete sümptomitega ja pärast läbipõdemist testima.

Esimesena andis asi tunda lapsel. Hetkel tundub, et nüüdseks on temal põetud ja jälle parem olla. Aga kerge nohu ja väga viril olemine näitasid, et midagi on korrast ära. Terve nädal palju nuttu ja kordagi sülest maha panna ei lasnud. Kaheksakuune ju ei räägi ja sina saa siis aru mis talle liiga teeb. Meil endal sümptomid puudusid alguses ja poleks ka lapse olekut osanud just koroonaga seostada. Kui aga lähikontaktne sai positiivse testi vastuse, siis tõmbusime kohe isolatsiooni ja elukaaslase testi vastus osutuski positiivseks. Kerged sümptomid avaldusid alles veidi hiljem. 

Me oleme kindlasti keskmisest tervislikumate eluviisidega ja tugeva immuunsüsteemiga. Kanname maske ja desome käsi. Aga see tervislikkus päästab ehk sellest, et haigus kulgeks raskelt. Küll aga ei päästa sellest, et ise viiruse edasikandjad olla võime. Mina ei ole juba aastaid pikali maas haige olnud ja ei ole ka praegu pikali maas. Kui ei teaks millega tegu, siis peaks asja kergeks nohuks ja lippaks praegugi ringi ja loobiks viirust kahte lehte laiali. Kallid maskivastased, palun saage aru, et kui teil raskeid sümptomeid ei esine, ei tähenda see veel seda, et te ise edaskikandjad olla ei võiks. Olen aru saanud, et enamus maskivastaseid peavad endid imetlusväärselt tervislikeks ja terveteks. Ja ausalt, ma siiralt loodan, et see nii ongi. Aga kuivõrd teie tugev organism tulebki äkki haigusega hästi toime ja ei pruugi vaevusi põhjustada, siis nakkuse levitajad võite ikka olla.

Miks teile tundub, et teid (kõiki meid) tahetakse piinata nende maskidega? Mitte aidata? Et tõesti valitsus tahab meile lihtsalt keerata? Ja kusjuures mitte ainuüksi meie valitsus, vaid kogu maailma riikide kõik valitsused. Et meie riigi eesotsas istuvad tulnukate saadikud ja käsevad meid kõiki suukorvistada. Minu teada on tegu ülemaailmse kriisiga. Paljudes riikides on piirangud ja reeglid palju karmimad kui meil siin. Ometigi on vaja vigiseda just maskikandmise teemadel. Küll ei saa hingata, küll ei tunta nägusid ära, küll on kõik inimõigused piiratud. Nagu päriselt? Kas sellised seadused võetakse vastu kiusamiseks või pigem mingigiiii abiprojektina?

Sellisel juhul on igal teisel sammul meie inimõigused seaduste ja reeglitega piiratud. Kas punase tulega üle tee minek on keelatud selleks, et sind kiusata või sind aidata? Mõelda, sa pead seisma jääma ja rohelist tuld ootama. Mis õigusega sul kästakse seisma ja passima jääda kui sa tegelikult tahad liikuda?! Inimõiguste ränk rikkumine ja liikumisvabaduse piiramine. Kullake, kui sul endal on elust villand, siis muidugi mine astu punasega üle tee, aga äkki sellel väikelapse emal seal roolis (kes ei oska sinu teeleastumist ette näha) ei ole oma elust villand?! Kui see võrdlus nüüd kohane sai.

Siis loomulikult tahab ju valitsus veel sind ära kiibistada (mida muud selle vaktsineerimisega ikka tehakse) ja iga su sammu jälgima hakata. Ma küsiks, et miks sa ennast nii tähtsaks pead, et just sind jälgida tahetakse? Mille nii suurepärase hea või tõenäolisemalt halvaga sa hakkama oled saanud, et sind on vaja jälitama hakata? Kui sa peakski olema milleski kahtlustatav, siis jälgimise alla oleks sa juba ammu võetud. Aga võib ju tõesti nii olla, et peaksime valitsuse ja mis veel hullem tulnukate kartuses hoopis fooliummütse mitte maske kandma. Et nagu kõik maailma riikide valitsused leppisid kokku, et davai maskistame ja kiibistame kogu selle lambakarja ära ja siis nad teevad kõike mida me tahame...või mis?

No ja see teema, et aga maailmas sureb palju rohkem inimesi ebatervislike eluviiside pärast. Et miks selle vastu midagi ette ei võeta, aga mingi väljamõeldud viiruse vastu hakatakse suukorvistama. Et miks rämpstoidu ja alkoholi jne vastu nii tugevalt ei võidelda? Rämpstoidu söömine on iga inimese vaba valik (näed, lastakse ikka midagi vabalt valida ilma õigusi piiramata), aga viirusnakkusesse jäämine ei ole. Või noh äkki mõni valib vabalt ka selle. Üks ju pakub suisa 6000 EUR nakatamise eest. Ma ei saa sind nakatada rämpstoidusõltuvusega kui sa tahad tervislik olla. Küll, aga saan ma sind viirusesse nakatada kui mind ei koti ei sina ega keegi teine. Valitsus kiusab ja tõstab alkoholi hinda, kurat nüüd on vaja Lätti minna. Sest mind ei takista mingi hinnatõus, lähen ja toon kohe hulgim naaberrigist. Kohe nii, et ise saaks ja sõbrale toon ka kastitäie. Meie valitsus kiusab. Ja kui maske kohustavad kandma, siis ei allu ma siin midagi, sellesama alkoga tapan kõik viirused maha ja mingit maski ei kanna! No ja siis pärast hädaldan, et miks midagi ei tehta rämpstoidu ja alkoholi vastu, vaid sõditakse viirustega.

Saaks aind vinguda. Vingun siis kui terve olen ja maski kandma pean. Vingun siis kui haige olen ja kodus istuma pean. Vingun siis kui vanaema haiglasse jääb ja ma teda külastama minna ei saa. Vingun siis kui kooli pean minema ja vingun veel rohkem kui sinna minna ei saa. Vingun siis kui haigusest on raskemad tüsistused. Vingun siis kui tööl pean käima ja vingun rohkem kui enam ei saa käia.

Kas valitsus tõesti määrab need reeglid (suures osas soovitused) tõesti meie kiusamiseks? Või pigem selleks, et kuidagigiii antud olukorda leevendada ja viiruse levikut pidurdada? Et rohkem inimesi püsiks tervetena ja ei tuleks sulgeda koole ja muid asutusi. Et inimesed ei peaks tööta jääma. Või on tõesti valitsuse huvi meile keerata ja meelega koolid kinni panna ja majanduskriisi tekitada ja inimesi tööta jätta?

Raske on meil kõigil, aga tundub, et need, kellel on raskem, vigisevad vähem. Aga kui ikka sinu õigusi on piiratud ja sa ei saa läbi selle kuradi maski suitsu tõmmata, siis ajab ju vigisema küll!!!

#hingatavabalt #vingumisegaviirusevastu

Foto: Priit Mürk/ERR


Ma ei jaga ühtegi soovitust ega õpetust, vaid esitan siiraid küsimusi. Lihtsalt palun veidi rohkem sallivust ja koostööd, et aidata endast nõrgemaid.


No comments:

Post a Comment

Maskiga või maskita? Vingumisega viiruse vastu

 Nüüd mul on aega kirjutada, sest istun kodus. Ja elukaaslane istub ka kodus. Ehk lapsega tegelemine on jaotatud. Jah, isolatsioonis. Jah, e...