Monday 4 September 2017

Rahvaspordiüritustel osalejale väike ABC

ProRunneri tsikid hoiavad ühte sammu ;)

Olen siin juba päris pikalt võtnud hoogu, et üles tähendada mõned meelespead rajal käitumise kohta. Täpsemalt aasta olen hoogu võtnud. No sellest ajast kui eelmisel Kahe Silla jooksul üks meeskodanik rajal mulle korduvalt ette astus ja ühtlase jooksutempo säilitamist häiris hoolega. Ja ehk anda mõned juhised rahvaspordi üritustel esmakordselt osalemist plaanivatele tervisesportlastele.

Mina muidugi lähtun eelkõige jooksuüritustest, aga eks enamus nn reeglitest kehtib ka teistel aladel. Kõigepealt siis, et kuidas üldse alustada? Lahti on läinud massiline jooksu-ratta-rulluisu-triatloni-kanuu-orienteerumise-jne ühisüritustel osalemine. Äärmiselt positiivne ju. Inimesed liiguvad rohkem ja mõtlevad oma tervisele? Või siis...? 

Esiteks. Võta plaan võistlustel osaleda ette siis kui oled ikka juba mõnda aega antud ala harjutanud. Ei ole hea plaan kütta kohe 10km jooksule plaaniga tõestada naabrimehele, et saad sellega hakkama...endal oli viimane trenn aasta tagasi. Või noh sai korra sörkimas käidud. Enne võistlustel osalemist võiks olla joostud (viimase kuu/kahe jooksul) 3 korda võistlusdistantsi pikkune maa ja vähemalt ühe korra antud distants ka korraga läbitud. Ehk siis kui plaan osaleda 10km jooksul, siis eelnevalt trennis läbitud 30km kokku (võib vabalt olla 3-5km otsad näiteks) ja ühe korra ka 10km järjest läbi joostud. Ei ole vaja kellelegi tõestamiseks ennast lõhkuma hakata. Asi peab ju meeldima.

Teiseks. Vali välja üritus ja registreeru. Neid rahvaspordiüritusi on lugematu arv. Võta lihtsalt sobiv kuupäev ja toimumispaik. Näiteks http://marathon100.com/kalender/eesti/jooks on abiks ikka!

Oled kirjas. Mis saab edasi? Jälgi ürituse kodulehte ja infot. Kui on võimalus saada stardinumber ja materjalid kätte varem, siis soovitan need eelneval päeval välja võtta ja tutvuda. Kui ei saa varem, siis mine enne starti kohale nii, et sul oleks piisavalt aega materjalid välja võtta ja number kinnitada ja soojendus teha jne. Soovituslikult tund enne starti vähemalt. Et saaksid rahulikult parkimiskoha leida jne. Jah, suurüritustel võib just parkimine osutuda kõige närvesöövamaks teemaks. Kui niigi on ärevus sees, siis väldi lisapingeid ja tee kõike pigem varem ja rahulikult. Pigem jäägu aega üle (saad võistluspaigaga tutvuda). Kui, et sõimad mehel näo täis, et näe ma ei saa sinu pärast nüüd numbrit korralikult kinnitatud ja soojendus jääb tegemata ja kus see kuradi stardikoridor üldse on ja mida sa jokutad loll?!

Materjalid käes. Mis nüüd? Kui autoni ei ole palju maad, siis vii kõik rajal mittevajaminev mant autosse. Tutvu juhendiga kuidas rinnanumber kinnitada. Soovitan autos hoida varuks haaknõelu. Need kipuvad maha kukkuma ja kaduma. Noh jällegi, et vältida seda, et mees peab nüüd karistuseks käpuli murul haaknõelu otsima...sest no parkimisega ei saanud ju hakkama ja mingit tolku muidu tast pole ju. Enamasti on ajavõtukiip rinnanumbri tagaküljel. Kui ei ole, siis on eraldi kiip ja juhised kuidas see jala külge kinnitada jne. Kui autot ei ole või on kaugel, siis otsi üles riietumistelk ja pakihoid. Ära vea rajale kaasa tülikaid asju. Anna asjad pakihoidu, saad need kiirelt pärast rinnanumbri järgi kätte. Mõtle kodus valmis, et kuhu (vöökott, tasku) paned autovõtme kui asjad sinna jätad.

Numbrid, kiibid, pulsivööd ja muud vidinad küljes ja pakid vööris. Nüüd? Vaata millisesse stardigruppi sa oled paigutatud. Kui tegu on suure osalejate arvuga üritusega, siis nubri järgi näed millisest grupist startima pead. Kui jaotust pole, siis paiguta ennast ise starti oma arvatavate võimete järgi. Kui ikka 10km tunniga ära ei jookse, siis ei ole mõtet Mukunga ja Nurme vahele trügida esiritta. Et mitte kiirematele ette jääda, siis alusta pigem tagumistest gruppidest. Võib jah ette tulla, et pead ehk alguses palju trügima ja läheb aega enne kui õiges tempos liikuma saad hakata, aga iga kogemus loeb ja edaspidi tead juba kuhu ennast paigutada.

Ok! Stardipauk käis! Panen täiega leekima? Ära pane. Võid panna kui tahad, noh kui sulle meeldib rajal või finishis kõigile näidata mida hommikuks sõid. Vali tempo alguses nii, et viimasel paaril kilomeetril suudaksid seda veel tõsta. Tark ei torma. Või noh kui ta just kiire ja treenitud tark ei ole.

Ära trügi Marekiga ühele joonele kui temast kiirem pole ;)

Hästi, tempo on valitud. A kõik kütavad ju mööda! Las kütavad. Nad kas ongi siis kiiremad või näitavad ise sulle hiljem mis nad hommikuks sõid. Mingist hetkest vajud sa oma tempoga sobivate kodanikega ühte punti ja siis läheb rahulikuks. Stardisebimine on vaja üle elada lihtsalt.
Alguses sõltudki teiste tempost, küll leiad õige sammu ja pundi kellega edasi panna.

Oh ongi suurem tõuklemine läbi ja tempo ühtlane. A sellest tüübist oleks ikka vaja mööda minna, jääb juba jalgu. Jah, siis minegi mööda. Aga kuidas? Enne kui talle kõrvale astud, et mööda minna, siis vaata üle õla, et keegi parasjagu sinust ei ole möödumas või ei ole just sinu kõrval jooksmas! Palun vaata üle õla enne kui teed oma trajektoori muutvaid liigutusi! Autoga ei vaheta ju rida ja ei soorita möödasõitu kui ei ole veendunud, et tagant keegi peale ei tule. See sama kohtib ka jooksu/ratta/rulluisu/jne rajal. Eriti kui sul on klapid peas ja raju motivatsioonirokk silitab kõrva ja sa ei kuule mis kõrval ja taga toimub. Ära astu teistele ette! Sellega on rikutud taganttulija ühtlane tempo ja tema peab ka kiire manöövri tegema, et sulle mitte otsa astuda. Või noh kui sa just nägid, et päris kabe piff jookseb paar sammu tagapool, siis astu ette jah ja las ta siis astub sulle kannale ja kukkuge koos maha ja tehke seda romantikastseeni keset jooksurada. Et kus üks kukub alla ta teine peale ja toimub armastus esimesest silmapilgust ja üldse ei pane tähele, et ülejäänud rahvamass üle jookseb ja pähe astub.
Ühesõnaga kui oled rajal mingil trajektooril, siis hoia seda ja kui muudad, siis veendu, et teisi ei takista ootamatute liigutuste ja suunamuutustega.
Ikka juhtub...

No nii, romantikat ei teinud ja kõik kombes, aga nüüd tahaks juua. Joogipunkt. Samad reeglid. Ära astu ette. Joogipunkti näed juba kaugelt ja vali raja seepoolne äär kust plaanid vett võtta. Kuula ja vaata, et saad endale sobiva joogi. Kui ei ole spordijooke jne testinud, siis alati on kindlam valik lihtsalt vesi. Kui hoo pealt joomine on keeruline, siis võta samm kõnni peale, aga ära jää paugust seisma teistele ette. Võta jook kerge hoo pealt ja otsi raja see osa kus sa ees pole (ääres), võta samm kõnni peale või jää korraks seisma ja joo (kindlasti mitte raja keskel). Ära joo kõhtu vett täis. Paarist lonksust piisab. Kui on kuum ilm, siis vala ülejäänud vesi pähe või kraevahele. Kui vaja siis võta veel teine tops ja vala pähe. Suundu rajale tagasi ohutult.
Kui jood hoopealt, siis vaata kuhu ja kuidas sa topsi viskad. Kui oled prügikottidest juba möödas, siis  viska tops teeservale (mitte kaugele võssa kus siis joogipunkti inimesed pärast peavad turnima ja prahti taga ajama), mitte keset rada. Et tagantulijad peavad takistusjooksu harrastama. Veendu, et ei taba topsiga tagantulijat. Ühesõnaga samad reeglid, et mõtle ja jälgi. Esiotsa jooksjate seas tuleb vähem ette neid mõtlematuid liigutusi ja päris tipud kindlasti ei teagi ja ei mäleta enam neid probleeme, mis tuleb ette trügimisel stardis ja joogipunktides jne. Aga kunagi ei tea. Isegi eilsel jooksul nägin kuidas minu ees üks vend astus konkreetselt teisele ette joogipunktis. Viimasel hetkel otsustas käe veetopsi järgi sirutada ja täpselt teise tüübi nina all. Ja seda siis suhteliselt kiire tempo pundis kus tavaliselt sellseid asju enam ei näe. Ühesõnaga arvesta kaasvõitlejatega.

Mõnus ju tops teistele kodaratesse loopida ;)

Mhm, joodud ja edasi joostud. Krt nüüd hakkas pistma. Võta sammu natuke aeglasemaks ja venita seda poolt kust pistab. Paremas küljes on pisted, siis tõsta parem käsi üles ja venita külge ja jälgi toimuvat. Läheb üle, siis on edasi panna vaja. Kaugel see lõpp ikka on.

Ongi finish. Elus. Teen sprindi enne lõppu? Võid teha küll, siis on edevam lõpetamine. Aga ära jää kohe finishijoonel seisma. Käed põlvedel ja viimasest sprindist pilti ette saama. Jõudsid lõpus sprintida, siis jõuad veel mõned sammud edasi astuda ja finishikoridorist väljuda. Pane kohe pärast finishit kell kinni (mitte finishijoonel nii, et käed rinnanumbri ette jäävad) ja liigu ühtlaselt edasi medali-tsikkideni. Finishikoridoris riputatakse sulle aumedal kaela, antakse kätte veepudel või suurem auhinnamandi kott ja nii see üritus õnneliku lõpu ongi saanud. Kallista medali-tsikki ja ütle talle pisarsilmil, et ta on parim asi, mis temaga tänase päeva jooksul juhtuda on saanud vms.
Paneb uhke pulsikella kinni pärast finishijoone ületamist ;)

Tarbi piisavalt vett. Kui tahad oma ametlikku aega teada, siis oota ja otsi üles sein kuhu riputatakse finishiprotokoll. Uuemad süsteemid suurematel üritustel on kiibipõhised ka. Lähed arvuti juurde. Paned skänneri oma rinnanumbri juurde ja ekraanile kuvatakse sinu aeg ja koht jne jne. Peen värk.

Need olid siis kokkuvõtlikud "üldreeglid" kuidas stardis, rajal ja finishis käituda. Et mitte möla pikaks ajada hetkel, siis kirjutan mõni teine kord ka sellest, et kuidas ja mida siis enne ja võistluspäeval süüa ja mida selga panna.

Teeme sporti ja oleme sõbrad edasi ja arvestame, et teised tahavad ju ka panna!

4 comments:

  1. Väga tip-top nõuanded ja kirjutan kahe käega alla. Olles ca 4 aastat erinevatel rahvajooksudel tiirelnud siis olen kõike seda näinud ja kogenud. Üks asi, mis mulle veel tihti silma jääb on see, et kitsal rajal joostakse viie sõbraga kõrvuti ja no poe või alt läbi et mööda saada. On jah hea chattida ja muljetada juba rajal, aga ka viimasel kilomeetril tuleb tagant kiiremaid. Jookse ja lase teistel ka (mööda) joosta.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selle unustasin jah kirja panna, et ei ole hea mõte kambakesi tervet rada ära omastada ja ummistada. Jutud võiks jah saunalavale jääda ja rajal rohkem jooksule keskenduda:)

      Delete
  2. Naljaga pooleks, tasub eespool startida, seal pole neid probleeme!

    Tegelikult on kõik õige, lisada võib veel seda, et kõik mis rajale tassid (geelid, batoonid, sõbrad), kõik peab rajalt ära ka viima. Vastik on neid geelipakendeid pärast võistlust vaadata, olgu siis tänavatel või metsas.

    Lõikude eraldatuse eest ka suur kiitus, on parem lugeda. Kraaps ja kummardus.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jah, mind huvitab ka, et kas inimesed viskavad kodus ka konservikarbid aeda murule ja tühjad leivakotid tuppa põrandale? Huvitav, et täis geelipakk mahub vöövahele ja ei ole raske. Aga tühi pakk ei mahu enam sinna ja seda on raskem juba edasi tassida (vähemalt prügikotinigi).

      Delete

Maskiga või maskita? Vingumisega viiruse vastu

 Nüüd mul on aega kirjutada, sest istun kodus. Ja elukaaslane istub ka kodus. Ehk lapsega tegelemine on jaotatud. Jah, isolatsioonis. Jah, e...